4 port.
4 port basmatiris
2 vitlöksklyftor
salt och vatten enligt anvisningar på paketet
450 g nötfärs
Marinad:
färsk ingefära
50 ml soja
3 tsk strösocker
2 vitlöksklyftor
1 st röd chili
1 st lime
2 msk olivolja
Tillbehör:
3 st morötter
1 st mango
1 st gurka
färsk mynta
färsk koriander
Gör så här:
1.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en kastrull på medelvärme.
Fräs 2 hackade vitlöksklyftor i 1-2 min, eller tills väldoftande.
2.
Tillsätt vatten enligt anvisningarna på rispaketet och koka upp.
Rör i ris och 1 tsk salt.
Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta från värmen och låt vila under lock i 10 min.
3.
Halvera, kärna ur och finhacka chili.
Dela lime i klyftor.
Riv ingefäran.
4.
Blanda chili, 2 msk olivolja, 4 tsk riven ingefära, 2 hackade vitlöksklyftor, socker, sojasås och limejuice till en marinad.
5.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 4-5 min, eller tills brynt.
Tillsätt marinad och sjud i 2-3 min.
6.
Skala och skär mango i bitar. Tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Riv morot grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
7.
Servera:
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med morot, gurka, mango, mynta, koriander och köttfärs.
Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar