1.11.21

Indisk linsgryta med citronyoughurt

 


Familjens mest kräsna smaklökar kunde äta det här utan att klaga. Vi andra tyckte det var supergott.


4 port.


1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja att fräsa löken i
2 msk tomatpuré
3 msk Garam Masala kryddblandning
6-7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl röda linser, torkade
250 ml krämig kokosmjölk
salt, svartpeppar

Citronyoghurt:

3 dl turkisk yoghurt 10%
rivet skal från 1/2 citron
salt

Tillbehör:

Basmatiris
Färsk koriander
limeklyfta


Gör så här:


1.

Dela och strimla löken fint. Fräs mjuk i olja i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig.


2.

Hacka vitlökarna fint och vänd ner i löken och tillsätt garam masala.


3.

Klicka på tomatpurén och låt fräsa lite i pannan så den rostas något.


4.

Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärningar och röda linser. Låt puttra ca 10 minuter.


5.

Tillsätt den krämiga kokosmjölken, salta, peppra och låt puttra på plattan ca 10 minuter ytterligare, eller tills linserna blivit mjuka.


6.

Blanda samma turkisk yoghurt, rivet citronskal och salt, smaka av och ställ i kylskåpet till servering.


7.

Koka riset.


Servera linsgrytan med ris och toppa med en rejäl klick citronyoghurt, koriander och en limeklyfta. Toppa med chiliflakes för att få upp hettan lite!



Inga kommentarer: