28.12.19

Pinnochiotårta med saffran


(bild- och receptkälla: fredriksfika.allas.se)



Saffransbotten:

75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 g saffran


Maräng:

4 äggvitor
2 dl strösocker
50 g hyvlad mandel
(Jag gillar hackad mandel så jag använder både hackad och hyvlad)


Garnering:

3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 liter hallon



Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 150 grader.


2.

Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.


3.

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Blanda mjölken med saffran och tillsätt i bunken och rör ihop till en jämn smet.


4.

Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.


5.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Pensla papperet med ett tunt lager matolja.


6.

Bred ut saffranssmeten på papperet med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hyvlad (och eller hackad mandel). 


7.

Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.


8.

Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar och fördela grädden och hallon över ena delen med marängsidan uppåt, lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt. 




Oj oj oj så gott! Som vanligt när det gäller tårta, baka den dagen före servering, för den blir bara godare. Marängen blir lite seg. Supergott!





Inga kommentarer: