24.2.19

Sesamlöv-bröd





Små platta bröd med härligt seg konsistens. De penslas med yoghurt eller filmjölk och sesamfrön strös över. 



*Grunddeg:

1 paket jäst (50 g)
6 dl vatten
1 paket grekiskt lantbrödmix


Gör så här:


1.

Finfördela jästen i en bunke, gärna köksmaskin.


2.

Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.


3.

Spara 1/2 - 1 dl av brödmixen. Tillsätt resten och arbeta till en smidig deg gärna i köksmaskin. Det sparade mjölet används vid utbakningen.


4.

Stör över lite brödmix och låt jäsa under duk ca 30 min. Förbered under tiden fyllningarna.


5.

Arbeta samman degeen och dela den i två delar. Baka ut till önskade bröd.



Det här behövs till 16 bröd:


1/2 sats jäst grunddeg*
2 msk yoghurt eller filmjölk
1 msk vatten
2 msk svarta sesamfrön eller vallmofrön


Gör så här:


1.

Ta upp den jästa degen på mjölat bord och dela i 16 bitar. Kavla ut till platta ovaler. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


2.

Skära ca 2 cm lång snitt på några ställen. Dra ut bröden något så att inte snitten jäser ihop. Jäs under duk ca 30 minuter och sätt ugnen på 250 grader.


3.

Pensla med yoghurt blandat med vatten. Strö över sesamfrön.


4.

Grädda mitt i ugnen ca 9 min.




Inga kommentarer: