(bild- och receptkälla: mittkok.se)
4 port.
600 g kalkonbröstfilé
smör
flingsalt
nymald peppar
färska fikon och timjan till garnering
Sås:
2 röda juläpplen
smör
100 g torkade fikon
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl torrt vitt vin
2 msk calvados
1 tsk timjan
flingsalt
nymald peppar
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kalkonfilén i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakkplåtspapper och stick in en termometer i köttet.
2.
Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Låt vila några minuter under folie.
3.
Skär kalkonfilén i skivor vid servering. Garnera med fikonklyftor och timjan.
4.
Såsen:
Skölj och skär äpplena i tärningar. Stek i smör någon minut, ställ åt sidan.
5.
Skär fikonen i små bitar. Koka ihop grädde, fikon, fond, soja, vin, calvados och timjan utan lock, 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i äppeltärningarna.
Jag hade ingen calvados hemma, så jag använde Xanté istället. Suuupergott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar