8.11.18

Kalkonfilé med fruktig sås



(bild- och receptkälla: mittkok.se)



4 port.


600 g kalkonbröstfilé
smör
flingsalt
nymald peppar
färska fikon och timjan till garnering


Sås:

2 röda juläpplen
smör
100 g torkade fikon
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl torrt vitt vin
2 msk calvados
1 tsk timjan
flingsalt
nymald peppar



Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kalkonfilén i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakkplåtspapper och stick in en termometer i köttet.


2.

Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Låt vila några minuter under folie.


3.

Skär kalkonfilén i skivor vid servering. Garnera med fikonklyftor och timjan.


4.


Såsen:

Skölj och skär äpplena i tärningar. Stek i smör någon minut, ställ åt sidan.


5.

Skär fikonen i små bitar. Koka ihop grädde, fikon, fond, soja, vin, calvados och timjan utan lock, 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i äppeltärningarna.




Jag hade ingen calvados hemma, så jag använde Xanté istället. Suuupergott!




Inga kommentarer: