20.9.23

Provencalsk kycklinggryta



800 g kycklinglårfilé
salt, svartpeppar
1 klyfta vitlök
smör att steka i
3 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde)
1-1,5 msk koncentrerad kycklingfond
0,5 dl sweet chilisås
1 msk torkad timjan
0,25 krm chiliflakes
0,5 dl vatten
200 g körsbärstomater
0,5 citron (saften)

Tillbehör:
ris eller potatis (pressad)


Gör så här:


1.

Putsa kycklingen, salta och peppra på båda sidor. Skala och finhacka vitlöken.


2.

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen på båda sidor så att de får fin färg.


3.

Lägg över kycklingen i en gryta med lock.


4.

Tillsätt vitlök, vispgrädde, fond, sweet chilisås, oregano, timjan, chiliflakes och vatten i stekpannan för att ta tillvara på smaken. Vispa runt med handvisp och låta koka upp.


5.

Häll såsen över kycklingen och låt koka upp.


6.

Sänk värmen och låt kycklingen puttra i såen med locket på i 30-35 minuter. Smaka av då och då. Salta mer om det behövs.


7.

Halvera tomaterna. Blanda ner dem i grytan när kycklingen är klar och lätt går isär när man separerar den. Låt tomaterna småbubbla med i grytan i ett par minuter före servering.


8.

Precis före servering tillsätts pressad citron för att höja syran något i denna gräddigt krämiga gryta.


Servera med pressad potatis eller ris och en god sallad.


Inga kommentarer: