ca 3 dl sås
1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
1-2 tsk majsstärkelse
salt, peppar
Gör så här:
1.
Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minuter.
2.
Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknade konsistens.
3.
Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
4.
Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
5.
Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar