26.7.21

Lättlagad rödvinssås


(bild- och receptkälla)


ca 3 dl sås


1 grovhackad schalottenlök

1 skivad morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
3 msk rårörsocker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
1-2 tsk majsstärkelse
salt, peppar



Gör så här:

1.

Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minuter.


2.

Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknade konsistens.


3.

Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.


4.

Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.


5.

Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.


 

Inga kommentarer: