10.7.20

Fläskfilégryta med bacon och champinjoner



(bild- och receptkälla: fredriksfika.allas.se)



Gillar du boeuf bourguignon? Men tycker det tar för lång tid att laga? Då är detta ett alternativ. Snabblagat men smakar som originalet.




4 port. 


250 g färska champinjoner
2 gula lökar
150 g bacon
600 g fläskfilé
2 dl rödvin
1 tsk timjan
3 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
smör
2-3 tsk soya
ev. lite maizenastärkelse 1-2 tsk



Gör så här:


1.

Dela champinjonerna. Skala och hacka löken. Skär baconet i mindre bitar.


2.

Lägg champinjonerna i en torr stekpanna med lite vatten i botten. Låt vätskan i champinjonerna koka ur på medelvärme. 


3.

När vätskan kokat bort, tillsätt bacon och lök och salta och peppra lite. Fräs tills allt är gyllenbrunt, lägg sedan över allt i en gryta. 


4.

Putsa fläskfilen och skär i mindre bitar, ca 1 cm tjocka skivor och dela sen på hälften. 


5.

Stek fläskfilen i smör på hög värme i omgångar salt och peppra. Lägg köttet i grytan. Häll på vinet i stekpannan och låt sjuda ett par minuter, häll sedan vätskan i grytan. 


6.

Ställ grytan på plattan och tillsätt timjan och grädde. Låt koka upp och sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soya.


7.

Känns grytan lite rinnig kan man reda med lite maizenastärkelse. 


8.

Servera med potatis, pasta eller ris. 



Inga kommentarer: