9.4.20

Foccaccia med zucchini, mozzarella och rosmarin





Min tolkning av ett originalrecept jag hittade på recept.se. Sååå gott, alldeles för länge sen jag bakade. Smakar allra bäst nybakat, men inte dumt dagen efter heller. 



Deg:

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
3/4 dl olivolja
1 msk honung
8 dl vetemjöl


Topping:

1/2 zucchini
150 g mozzarella
2 kvistar färsk rosmarin
3/4 dl olivolja
1 nypa flingsalt



Gör så här:


1.

Smula jäst i en bunke och tillsätt ljummet vatten, rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, olivolja, honung och hälften av mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och knåda för hand eller i en bakmaskin tills degen blir smidig och släpper kanterna. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter till dubbel storlek. 


2.

Klä botten av en ugnsform, ca 40 x 32 cm, med bakplåtspapper. När degen har jäst färdigt häll ut den i ugnsformen och tryck ut den jämnt i formen. 


3.

Skiva zucchinin på längden med en vass kniv eller på en mandolin så tunt som möjligt. Rulla sedan ihop varje rems till en liten "ros" och tryck ner i degen, fördelat jämnt över hela degen. Fördela även mozzarellan i bitar och rosmarinkvistar över degen. Ringla över olivolja och flingsalt. Lägg över en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter.


4.

Sätt ugnen på 225 grader. 


5.

Grädda brödet i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Brödet ska få en fin gyllenbrun yta. Låt sedan svalna i formen.


6.

Ät som den är eller servera med lufttorkad skinka, olika sorters ostar eller marinerade oliver.






Inga kommentarer: