29.7.18

Äppelsmulpaj - salt, sött och syrligt




(bild och recept ica.se)



6 portioner


ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Smul

125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt


Till servering

vispad grädde / vaniljsås / glass



Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 225 grader.


2.

Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.


3.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.


4.

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått färg.


Till servering:

Låt svalna något och servera sen med grädde, vaniljsås eller glass. Och njut av en annorlunda, men såååå god äppelkaka. 






Inga kommentarer: