Pajbotten:
40 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Fyllning:
350 g körsbär, urkärnade (ca 5 dl)
2 msk strösocker
1 msk maizena
Smuldeg:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 krm salt
1/2 vaniljstång
100 g mandel, grovhackad
100 g smör, kallt
Till servering:
glass eller lättvispad grädde
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Smält smöret och låt svalna.
3.
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i smöret. Häll smeten i en smord form.
4.
Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.
5.
Ta ut botten ur ugnen. Höj värmen till 200 grader.
6.
Smuldeg: Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Dela och skrapa ur vaniljstången, blanda ner i bunken tillsammans med mandeln. Skär smöret i kuber och finfördela i bunken. Knåda ihop till en smulig massa.
7-
Fyllning: Vänd körsbären i socker och maizena.
8.
Lägg körsbären på botten och täck med smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
9.
Servera med glass eller lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar