3.8.17

Körbärspaj med vanilj och mandelsmulor







Pajbotten:

40 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl


Fyllning:

350 g körsbär, urkärnade (ca 5 dl)
2 msk strösocker
1 msk maizena


Smuldeg:

1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 krm salt
1/2 vaniljstång
100 g mandel, grovhackad
100 g smör, kallt


Till servering:

glass eller lättvispad grädde




1.

Sätt ugnen på 175 grader.


2.

Smält smöret och låt svalna.


3.

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i smöret. Häll smeten i en smord form.


4.

Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.


5.

Ta ut botten ur ugnen. Höj värmen till 200 grader.


6.

Smuldeg: Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Dela och skrapa ur vaniljstången, blanda ner i bunken tillsammans med mandeln. Skär smöret i kuber och finfördela i bunken. Knåda ihop till en smulig massa.


7-

Fyllning: Vänd körsbären i socker och maizena.


8.

Lägg körsbären på botten och täck med smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna.


9.


Servera med glass eller lättvispad grädde.








Inga kommentarer: