Botten:
4 digestivekex
100 g smör
Fyllning:
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
2 ägg
250 g blåbär (färska eller frysta)
Havresmul:
50 g smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljus sirap
0.5 dl strösocker
ytterligare blåbär till garnering -- snåla inte!
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
2.
Mixa kexen till fina smular i matberedare eller för hand.
3.
Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med smulorna till en jämn massa.
4.
Tryck ut kexmassan i botten på din springform i ett jämt lager med hjälp av baksidan på en sked.
5.
Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 min, ta ut cheesecaken. Hög sedan värmen till 200 grader (över- och undervärme).
6.
Under tiden kan du göra fyllningen. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
7.
Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet med elvisp.
8.
Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
9.
Vispa sedan ner ett ägg i taget.
10.
Tillsist har du i blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de jämt fördelats.
11.
Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmn till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
12.
Under tiden kan du göra havresmulet. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, sirap och strösocker till en smulig deg.
13.
Dekorera cheesecaken med ännu fler blåbär och smula degen över cheesecaken.
14.
Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över- och undervärme).
15.
Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet. Godast är cheesecaken om den får stå i kylskåpet över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar