28.6.21

Flädersaft

 



1 liter koncentrerad saft


10 blomklasar fläder
2 citroner
40 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)



Gör så här:


1.

Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.


2.

Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran. 


3.

Koka upp vattnet och häll det över flädern.


4.

Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.


5.

Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klart. Annars funkar en vanlig sil.


6.

Rör i ca 1 kg socker. Lite mer om man tycker det blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt. 


7.

Koka upp på hög värme och låt koka ca 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.


8.

Ta av från plattan. låt svalna och häll upp på flaskor.



Inga kommentarer: