29.9.18

Äppelpajkladdkaka




(bild och recept från mittkok.se)



Men alltså. Kladdkaka och smulpaj. Två himmelsk goda bakverk. Och slår man ihop dem och lägger till äpple så blir det gudomligt. 



Äppelkladdkaka

175 g smör
2 172 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 3/4 dl vetemjöl
2 äppeln

Smuldeg

100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap

Fyllning

5-6 äpplen
1 msk kanel
5 msk strösocker



Gör så här:


1.

Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.


2.

Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl till en jämn smet.


3.

Skala och riv äpplena och rör ner de i smeten


4.

Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter) med löstagbar botten.


5.

Smulpaj: Blanda alla ingredienserna till en smulig deg.


6.

Äppelpajkladdkaka: Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg dem på äppelkladdkakan.


7.

Pudra äppeltäcket med kanel.


8.

Smula över pajdegen.


9.

Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter (beroende på hur kladdig kaka du vill ha).


10.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.


Mmmm... 




Inga kommentarer: