11.12.13

Smarrigaste lussekatten




200 gram smör
5 dl mjölk
2 pkt vanlig jäst
2 dl råsocker
2 pkt saffran
1 tsk salt
1 stort ägg
ca 1 kilo vetemjöl

russin
1 uppvispat ägg till pensling



Smula jästen i en rymlig bunke.
Smält smöret.


Rör ner mjölken. Degvätskan ska vara knappt fingervarm.
Stöt saffran med lite socker i en mortel.


Blanda ner i degvätskan tillsammans med socker och salt och häll över jästen.
Vispa ner ägget i degvätskan.


Häll i mjölet.
Arbeta med degkrokar eller i hushållsassistent tills degen bildar en smidig boll, som släpper från bunkens kanter.
Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter. Den kommer att fördubbla sin storlek.


Häll upp degen på mjölat bakbord.
Knåda den lätt.
Dela den i mindre bitar och rulla lussekatter, lussebullar eller vilken form du vill.


Låt dem jäsa övertäckta på plåt ca 20 minuter, pensla sen med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.


Låt dem svalna övertäckta på galler.



Och glöm för allt i världen inte att göra några såna här också!






Inga kommentarer: