5.2.09

Köttfärspaj

4-6 port.

150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 krm salt
3-4 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
500 g nöt- eller blandfärs
ca 1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
ca 100 g skivade champinjoner
ca 1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1-2 msk fransk senap
1/2 - 1 msk kinesisk soja
1 dl finhackad persilja
1 1/2 dl gräddfil
ca 100 g ost, skuren i tärningar

Hacka ihop matfett och mjöl till en smulig massa. Tillsätt salt och vatten och arbeta ihop allt till en deg som får stå kallt nån timme.

Skala och hacka lökarna. Fräs hacket mjukt i lite matfett i stekpannan. Ta upp löken. Höj värmen och bryn färsen till en grynig massa i resten av matfettet. Krydda. Lägg i löken igen.

Fräs svampen i matfett i en kastrull. Rör i mjölet och fyll på med vatten. Tillsätt senap, soja och persilja. Sjud några minuter. Rör i gräddfilen och tillsätt lök- och färsblandningen.

Kavla ut pajdege tunt och täck en pajform med den. Nagga i botten med en gaffel. Stötta med en folieremsa runt kanten, så att den inte glider ner.

Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

Ta formen ur ugnen och ta bort folien. Häll i fyllningen. Stick ner den tärnade osten.

Grädda vidare i 225 grader ca 15 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Inga kommentarer: