29.5.22

Kastrullbröd

 




Förbered på kvällen och låt jäsa under natten, så har du ett fantastiskt gott bröd med knaprig skorpa dagen efter. 



7 dl mjöl
0,5 tsk torrjäst
3,5 dl vatten
några nypor salt


Gör så här:


1.

Blanda mjölet i en bunke tillsammans med torrjästen och några nypor salt.


2.

Addera 3,5 dl vatten, plus eventuell smaksättning (hackade nötter, hackad rosmarin, ost...). Blanda ihop till en kladdig smet. 


3.

Låt jäsa i rumstemperatur under plast i 12 till 18 timmar (perfekt att låta stå under natten). 


4.

Nästa dag sätter du ugnen på 230 grader. Sätt in en gjutjärnskastrull i ugnen och låt den stå en halvtimme från det att ugnen kommit upp i 230 grader. 


5.

Lägg degen på en bädd av mjöl. Lägg t ex på en handduk och rulla runt. Det är inte så noggrant.


6.

Ta försiktigt ut den väldigt varma kastrullen ur ugnen och lägg i degen när halvtimmen gått.


7.

Ställa tillbaka kastrullen med deg i i den varma ugnen och låt stå en halvtimme med lock på kastrullen. Öppna sedan ugnsluckan och ta bort locket och låt stå i ytterligare 15 min. 


Klart! 



Inga kommentarer: