5.5.18

Banan tarte tatin



(bild och recept från ica.se)



En klassisk äppel tarte tatin kan vara nåt av det godaste i efterrättsväg. Men bananvarianten var inte dum den heller. Gillar du friterad banan på kinarestaurangen? Då gillar du det här, jag lovar!




1 dl rörsocker
50 g smör
1/2 tsk malen kanel
1 krm salt
2 msk mörk rom
4 små bananer
1 rulle färdig smördeg (ca 250 g)


Till servering:

Vaniljglass eller turkisk yoghurt


Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 225 grader.


2.

Smält rörsocker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter (för 6 port), till en gyllene karamell.


3.

Tillsätt smör, kanel, salt och salt rom och rör om.


4.

Skala oc hhalvera bananer. Lägg dem med snittytan nedåt i pannan. Skär ett lock av smördeg. samma storlek som stekpannan. Lägg på degen som ett lock och nyp in efter stekpannans kant. Nagga med en gaffel. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills den får färg.


Till servering:


Stjälp upp på ett fat. Servera genast, gärna med vaniljglass eller tjock yoghurt.





Inga kommentarer: