En variant på klassikern semla. Fast i kladdkakeform! Galet, men galet gott. Helt klart godare än originalformen, tycker jag. Receptet kommer från mittkok.se.
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Topping:
75 g mandelflagor
2 dl vispgrädde
florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Riv mandelmassan.
Mortla kardemummakärnorna.
Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min.
Låt kakan kallna.
Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Låt svalna.
Vispa grädden lätt. Jag brukar alltid ha en liten skvätt vaniljsocker i grädden men det är valfritt.
Bred grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra med florsocker.
Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar