24.1.16

Semmelkladdkaka




En variant på klassikern semla. Fast i kladdkakeform! Galet, men galet gott. Helt klart godare än originalformen, tycker jag. Receptet kommer från mittkok.se.


150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Topping:
75 g mandelflagor
2 dl vispgrädde
florsocker


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Riv mandelmassan. 

Mortla kardemummakärnorna. 

Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke. 

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter.  Smöra insidan av kanterna. 

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min.

Låt kakan kallna. 

Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Låt svalna. 

Vispa grädden lätt. Jag brukar alltid ha en liten skvätt vaniljsocker i grädden men det är valfritt. 

Bred grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra med florsocker. 

Njut! 






Inga kommentarer: