1.12.13

Nattjästa frukostbullar



Så smidigt, förbered degen kvällen före och baka i ugn på morgonen. Supergott.

10 bullar

4 dl kallt vatten
15 g jäst
9 dl rågsikt
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grovt hackade valnötter
12 aprikoser, klippta i bitar





1.
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.

2.
På morgonen:
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden.

3.
Pensla på lite vatten och strö på lite mjöl.

4.
Ställ in en plåt i ugnen och sätt den den på 275 grader. Låt degen vila medan ugnen blir varm, ca 20-30 min.

5.
Dela degen i små bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på den heta plåten.

6.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 min eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt dem svalna på ett galler.


Jag skippade valnötter och aprikoser och bytte ut rågsikten mot vetemjöl och det blev riktigt riktigt gott. Lite surdegskänsla på konsistensen. Supersmarrigt! 





Genom att skära bullarna i trekanter får man två snittytor på sidorna som blir väldigt krispiga och gör bullarna extra goda. Jisses så goda. Undersidan blir också knaprig och god eftersom man sätter de jästa bullarna på en varm plåt. Smarrigt!




Inga kommentarer: