8.9.12

Rostas med svamp och rostade rotfrukter

(Originalrecept finns här där även bilden är lånad från).


4 port.


Potatis, klyftade
Morötter, skalade och i bitar
Rödbetor, skalade och i klyftor
Rödlök

250 g tornedos av rostas

olja, salt, peppar

ruccola

100 g svamp --- helst kantareller!
1 msk färsk timjan, hackad
smör, salt


1. 

Sätt ugnen på 225°.

2. 

Lägg ut potatis, rotfrukter och lök på ett ugnssäkert fat.
Häll över olja och salta. Sätt in fatet mitt i ugnen ca 20 minuter.

3. 

Stek köttet 2 minuter per sida i smör, salta och peppra.
Stek svamp och timjan i smör. Salta.

4. 

Blanda de ugnsbakade rotfrukterna och potatisen med rucola.

5.

Lägg svampen på köttet och servera.



För att piffa till det lite extra: lägg bitar av chevreost över rotfrukterna strax före servering.

För den som undrar:

DETTA ÄR ROSTAS
Tournedos av rostas står det på köttetiketten till rostasbitarna som används i receptet ovan. Rostas är den näst möraste nötköttdetaljen efter oxfilén. Det är en del av rostbiffen. Ofta styckas rostasfilén ut och säljs till ett högre pris än själva rostbiffen. Rostasfilén är dock mycket billigare än oxfilé och nästan lika mör. Köper man en hel rostbiff ingår rostasfilén.