4.4.11

Etiopisk kycklinggryta - Doro Wat

4 port.

2 gula lökar
3 msk olja

1/2 tsk torkad koriander
1/2 tsk torkad ingefära
1/2 krm kanel
1 1/2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 tsk olja
1 tsk sambal oelek

5 msk tomatpuré
4 dl vatten

1 hel kyckling

4 hårdkokta ägg

1.

Finhacka den gula löken. Ta fram en rymlig gryta, gärna gjutjärn. Stek löken mjuk i olja på svag värme ca 5 min.

2.

Under tiden gör berberekryddpasta: Blanda kryddorna ovan. Pressa ner vitlöken och rör ut tillsammans med olja och sambal oelek.

3.

Tillsätt kryddpastan till grytan och låt den puttra i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och vatten. Låt koka upp och dra sedan grytan från plattan.

4.

Stycka kycklingen med en vass kniv. Lägg kycklingen med den platta sidan neråt. Skär ett snitt, endast genom skinnet, ungefär där kycklingbenen fäster vid kroppen. Bryt benen ordentligt bakåt och skär sedan loss dem, sär så nära rygen som möjligt för att få med allt kött. Skär loss vingarna. Skär sedan ett längsgående snitt på varje sida av bröstbenet. Skär neråt och snett utåt för att få loss bröstfiléerna. 5. Lägg ner kycklingbenen, vingarna och bröstfiléerna i grytan. Lägg på ett lock och låt kycklinggrytan puttra på svag värme ca 30-35 minuter.

Servera med kokt ris. I orginalreceptet ska man lägga ner fyra hårdkokta skalade ägg i grytan vid servering. Det hoppar vi över.

(originalrecept från linasmatkasse.se)

Inga kommentarer: