14.1.11

Tarte au citron


Lättbakad och himmelskt god!

8-10 portioner.
P
Pajdeg:

100 g smör
1 tsk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk mjölk

Fyllning:

4 citroner, väl tvättade
8 ägg
1 1/2 - 1 3/4 dl strösocker
120 g rumsvarmt smör

florsocker

Beredning: Sätt ugnen på 175 grader, undervärme. Hacka samman smör, socker och mjöl och arbeta snabbt in ägg och mjölk till en deg. Alternativt mixa smör, ägg, mjölk och socker i en matberedare. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fast deg. Låt degen vila i rumstemperatur i 30 minuter.

Kavla ut degen och lägg den i en stor pajform med löstagbar kant. Riv skalet av citronerna och pressa ur saften så att du får 2 1/2 dl saft. Vispa ägg och socker med smöret i en kastrull på låg värme tills blandningen tjocknar lite. Blanda ner citronsaft och skal. Häll blandningen i den degklädda formen och ställ in och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills citronkrämen har stannat. Låt svalna och sikta över lite florsocker vid serveringen.

(Recept från Femina nr 2/2011)

Inga kommentarer: