13.1.11

Röd currygryta med skinka, sötpotatis och minimajs


Jisses, så gott! T o m åttaåringen gillade det. När han plockat bort grönsakerna...

4 port.

Basmatiris för 4 pers.
1 sötpotatis
1 gul lök
600 g strimlad skinka
75 g sugar snaps
1 msk färsk ingefära
125 g minimajs
1 msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
200 ml kokosmjölk
2 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
salt, peppar

1.
Koka 4 portioner ris.

2.
Skala sötpotatisen. Skär den i ca 1/2 cm tunna skivor och skär dem i tunna strimlor. Hacka löken.

3.
Bryn skinkan i omgångar i lite olja i en stekgryta eller traktörpanna. Låt inte köttet täcka mer än 2/3 av pannan när du steker, då blir det kokt istället för brynt. Krydda med salt och svartpeppar. Ta upp köttet och låt det vila på lite hushållspapper.

4.
Stek sötpotatis och lök på medelvärme tills sötpotatisen är lagom mjuk. Låt därefter minimajsen (dela om den är för stor) och sugarsnaps fräsa i lite olja hastigt, 1-2 minuter. Under tiden; skala och finriv ingefäran på rivjärn.

5.
För grönsakerna åt sidan i grytan. Tillsätt 1 msk olj och fräs röd currypasta, vitlöksklyftor (pressade) och den rivna ingefäran i oljan någon minut.

6.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och kycklingbuljongtärningen. Koka upp och låt koka några minuter. Lägg ner köttet och låt allt bli varmt. Servera med nykokt ris.

(Recept från Linasmatkasse.se)

Min barnvariant:
Lägg undan lite av det brynta köttet, gör brunsås på stekskyn (vispa ur stekpannan med lite vatten, rör sedan ner matlagningsgrädde, en skvätt Bongs kalvfond och lite kinesisk soya. Krydda eventuellt med Allroundkrydda) och servera till riset.

Inga kommentarer: