9.1.11

Potatis- och köttfärsgratäng


Kanongott! Kan förberedas helt och bara värmas.

4 port.

2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
500 g bland- eller nötfärs
1 burk krossade tomater, gärna chili (jag kryddade med chilikrydda istället)
1 buljongtärning, kött eller grönsaksbuljong
1/2 dl finhackad bladpersilja
10 mellanstora potatisar
3 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde)
1 1/2 riven lagrad ost

ugn 225 grader

1.
Skala och finhacka löken. Fräs den blank och smidig i smör i stekpanna. Mosa ner köttfärsen och rör om tills färsen är smulad och lite brynt.

2.
Tillsätt tomater, buljongtärning och vatten, låt allt puttra samman i ett par minuter. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar.

3.
Skala och skiva potatisen. Smnör en eldfast form. Varva köttfärssås och potatis i formen, avsluta med ett lager potatis.

4.
Blanda grädde och ost och häll över gratängen, peta med en gaffel så att det rinner ner mellan lagren.

5.
Gratinera mitt i ugnen 45-50 minuter, känn med sticka att potatisen är mjuk.

Inga kommentarer: