Kanongott! Kan förberedas helt och bara värmas.
4 port.
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
500 g bland- eller nötfärs
1 burk krossade tomater, gärna chili (jag kryddade med chilikrydda istället)
1 buljongtärning, kött eller grönsaksbuljong
1/2 dl finhackad bladpersilja
10 mellanstora potatisar
3 dl vispgrädde (jag använder matlagningsgrädde)
1 1/2 riven lagrad ost
ugn 225 grader
1.
Skala och finhacka löken. Fräs den blank och smidig i smör i stekpanna. Mosa ner köttfärsen och rör om tills färsen är smulad och lite brynt.
2.
Tillsätt tomater, buljongtärning och vatten, låt allt puttra samman i ett par minuter. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar.
3.
Skala och skiva potatisen. Smnör en eldfast form. Varva köttfärssås och potatis i formen, avsluta med ett lager potatis.
4.
Blanda grädde och ost och häll över gratängen, peta med en gaffel så att det rinner ner mellan lagren.
5.
Gratinera mitt i ugnen 45-50 minuter, känn med sticka att potatisen är mjuk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar