2.12.10

Saftigt saffransbröd i långpanna


Ett gammalt recept från Lantliv. Underbart gott om man gillar saffran och älskar mandelmassa!


40 bullar

75 g smör
5l standardmjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 paket saffran
1 dl kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 l vetemjöl

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa, riven

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader och blanda ut med jästen. Stöt saffran och socker i en mortel, blanda ut med mjölkblandningen. Tillsätt kesella, salt och mjöl, lite i taget. Blanda ihop till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter. Knåda degen och dela den på hälften, kavla ut och bred på fyllningen, rulla ihop och skär bullarna ca 2 cm tjocka. Det ska bli ca 40 bullar.

Smöra en långpanna och lägg i bullarna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
Nio bullar i en vanlig avlång ugnsfast form blev en sån här fin "butterkaka".

Inga kommentarer: