Ett gammalt recept från Lantliv. Underbart gott om man gillar saffran och älskar mandelmassa!
40 bullar
75 g smör
5 l standardmjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 paket saffran
1 dl kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 l vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa, riven
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader och blanda ut med jästen.
3.
Stöt saffran och socker i en mortel, blanda ut med mjölkblandningen.
4.
Tillsätt kesella, salt och mjöl, lite i taget.
5.
Blanda ihop till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter.
6.
Knåda degen och dela den på hälften, kavla ut och bred på fyllningen, rulla ihop och skär bullarna ca 2 cm tjocka. Det ska bli ca 40 bullar.
7.
Smöra en långpanna och lägg i bullarna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
8.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
9.
Grädda i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar