2.12.10

Saftigt saffransbröd i långpanna



Ett gammalt recept från Lantliv. Underbart gott om man gillar saffran och älskar mandelmassa!






40 bullar 


75 g smör 
5 l standardmjölk 
50 g jäst 
1 1/2 dl socker 
2 paket saffran 
1 dl kesella 
1/2 tsk salt 
1 1/2 l vetemjöl 

Fyllning: 

200 g smör, rumsvarmt 
200 g mandelmassa, riven 


Gör så här:

1.

Sätt ugnen på 200 grader. 


2.

Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader och blanda ut med jästen. 


3.

Stöt saffran och socker i en mortel, blanda ut med mjölkblandningen. 


4.

Tillsätt kesella, salt och mjöl, lite i taget. 


5.

Blanda ihop till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter. 


6.

Knåda degen och dela den på hälften, kavla ut och bred på fyllningen, rulla ihop och skär bullarna ca 2 cm tjocka. Det ska bli ca 40 bullar. 


7.

Smöra en långpanna och lägg i bullarna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. 


8.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker. 


9.

Grädda i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.



 



Inga kommentarer: