2.12.10

Fina lussekatter


ca 40 bullar



1 1/2 pkt jäst för söta degar (75 g)
5 dl mjölk
22-24 dl vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
Saffranssockerlag:
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 paket saffran, 1 g

Garnering och brödglans:
russin
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten


1.

Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Koka upp vatten och socker till sockerlagen och låt koka i någon minut. Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran. Låt svalna.


2.

Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken (rumsvärmd eller värmd till fingervärme, 37 grader) och rör om så att jästen löser sig.


3.

Tillsätt det mesta av vetemjölet (spara några dl), allt smör i bitar, socker, ägg, salt och saffranssockerlagen. Arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt resten av mjölet. Fortsätt arbeta degen i 5-10 minuter, tills den är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.


4.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter.


5.

Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i 35-40 bitar.


6.

Rulla ut bitarna till smala längder, ca 25 cm långa. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin.


7.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.


8.


Vispa samman brödglansens ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.


(Recept från Leva & Bo)



Inga kommentarer: