2.12.10

Fina lussekatter


ca 40 bullar

1 1/2 pkt jäst för söta degar (75 g)
5 dl mjölk
22-24 dl vetemjöl
200 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt

Saffranssockerlag:
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 paket saffran, 1 g
Garnering och brödglans:

russin
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten

1.
Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Koka upp vatten och socker till sockerlagen och låt koka i någon minut. Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran. Låt svalna.

2.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken (rumsvärmd eller värmd till fingervärme, 37 grader) och rör om så att jästen löser sig.

3.
Tillsätt det mesta av vetemjölet (spara några dl), allt smör i bitar, socker, ägg, salt och saffranssockerlagen. Arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt resten av mjölet. Fortsätt arbeta degen i 5-10 minuter, tills den är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig.

4.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter.

5.
Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i 35-40 bitar.

6.
Rulla ut bitarna till smala längder, ca 25 cm långa. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att bullen blir S-formad. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i russin.

7.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

8.
Vispa samman brödglansens ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.

(Recept från Leva & Bo)

Inga kommentarer: