20.11.10

Mandelsnurror



ca 25 st 


125 g smör eller margarin 
1 ägg 
1 1/2 ljummen mjölk 
25 g jäst 
2 msk socker 
1 krm salt 
7-8 dl vetemjöl 

Fyllning: 
150 g mandelmassa 
50 g smör 

 Pensling: 
1 ägg 
mandelspån och/eller pärlsocker 


Gör så här:


 1. 

Rör fettet poröst och tillsätt ägget. Lös upp jästen i den ljumma mjölken, blanda i alla ingredienser till degen, men spara lite mjöl till utbakning. Knåda degen smidig. 


 2. 

Kavla ut degen till en rektangulär platta cirka 30 x 50 centimeter. 


 3. 

Rör ihop fyllningen och bred på kakan, vik ihop den dubbel på längden. 


 4. 

 Skär i 2 centimeter breda bitar, gör ett snitt i varje bit men inte helt fram i vikningen. Sno längderna om varandra och gör en knut. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 


 5. 

Pensla med ägg, strö över mandelspån eller pärlsocker. Grädda i ugn, 225 grader, 6-8 minuter.



Inga kommentarer: