ca 25 st
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 1/2 ljummen mjölk
25 g jäst
2 msk socker
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör
Pensling:
1 ägg
mandelspån och/eller pärlsocker
Gör så här:
1.
Rör fettet poröst och tillsätt ägget. Lös upp jästen i den ljumma mjölken, blanda i alla ingredienser till degen, men spara lite mjöl till utbakning. Knåda degen smidig.
2.
Kavla ut degen till en rektangulär platta cirka 30 x 50 centimeter.
3.
Rör ihop fyllningen och bred på kakan, vik ihop den dubbel på längden.
4.
Skär i 2 centimeter breda bitar, gör ett snitt i varje bit men inte helt fram i vikningen. Sno längderna om varandra och gör en knut. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
5.
Pensla med ägg, strö över mandelspån eller pärlsocker. Grädda i ugn, 225 grader, 6-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar