17.9.10

Pot-au-feu med kyckling och sensommarprimörer


4 port.

ca 600 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 dl grovhackade färska örter (t ex basilika, körvel och gräslök)
2 msk konc kycklingfond
600 - 800 g färska primörer (t ex bönor, morötter, knipplök och blomkål)
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Gnid in kycklingfiléerna med 1 msk salt. Ställ i kylen och rimma ca 30 minuter.

2. Skala och hacka vitlöken. Mixa vitlök, crème fraiche och örter med stavmixer eller i matberedare.

3. Koka upp 1 liter vatten och kycklingfond i en stor kastrull.

4. Torka av kycklingen. Lägg den i kastrullen. Låt sjuda under lock tills kycklingen är genomkokt, det tar 5–10 minuter. Lyft upp den och lägg åt sidan. Spara buljongen.

5. Dela de största grönsakerna i bitar. Koka grönsakerna i buljongen, börja med dem som har längst koktid. Lägg i resten vart efter. Koka dem nästan mjuka under lock.

6. Blanda ut majsstärkelsen med 1 msk kallt vatten. Rör ner i grytan. Låt sjuda ca 2 minuter.

7. Blanda ner örtkrämen i buljongen och låt den bli varm. Smaka av med peppar.

8. Skär kycklingfiléerna i skivor på snedden. Lägg ner dem i örtsåsen. Servera i djupa tallrikar med ett gott surdegsbröd att doppa i såsen.

Supergod höstmat! Snåla inte på örterna och missa inte blomkålen! Basmatiris är gott till. Recept från Ica Buffé.

Inga kommentarer: