1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
2 + 2 msk sirap
1 gul lök
400 g blandfärs
2 ägg
smör
salt, peppar
Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort rotstocken. Skär resten i tärningar. Bryn på medelvärme i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter utan att kålen tar färg. Ringla över 2 msk sirap.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg.
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färsen med lök, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Täck med färsen och överst resten kålen. Smält 2 msk smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter.
Servera med kokt potatis och rårörda lingon.
Jag stänkte lite kinesisk soja över den brynta kålen för att få lite mer färg och smak och köttfärsen fick en aning Allroundkrydda på sig. Gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar