11.4.10

Katrinplommonsås

4 port

1 gul lök
1 morot
100 + 50 g katrinplommon
smör
3/4 dl konc kalvfond
3 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk riven färsk ingefära
1 msk crema di balsamico
50 g kallt smör
flingsalt
nymald peppar

1.
Skala och hacka löken. Skär moroten och 100 g katrinplommon i små tärningar. Låt fräsa i smör utan att det tar färg.

2.
Häll på fond, vin och vatten. Koka sakta utan lock 10-15 minuter. Blanda i ingefära och vinäger mot slutet av koktiden.

3.
Sila/mosa såsen genom finmaskig sil. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Skär 50 g katrinplommon i små bitar. Blanda ner plommonen i såsen och värm.

4.
Vispa i smöret klickvis, nu ska såsen inte koka mer. Smaka av med salt och peppar.

Perfekt till söndagssteken.

Inga kommentarer: