11.4.10

Italiensk (kyckling)pasta


4 port


50 g pinjenötter
500 pasta (t ex pipe rigate)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
2 schalottenlökar, finhackade
1/2 röd chili
2 msk tomatpuré
2 kvistar färsk timjan
salt
nymald svartpeppar
2 burkar tomater, ca 330 g
1/2 msk balsamvinäger
1/2 kruka basilikablad, rivna i bitar
200 g mozzarella, i tärningar
50 g ruccola
10-15 svarta oliver

hyvlad parmesan till servering

1.
Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna och rosta dem under omrörning. Se upp så de inte bränner.

2.
Koka pastan knappt klar i saltat vatten. Slå av i durkslag, rör ner 1/2 msk olivolja i den varma pastan så den inte klibbar ihop.

3.
Skär kycklingbrösten i strimlor, strimla chilin, skala och hacka lök och vitlök.

4.
Fräs kycklingen i 1,5 msk olivolja i en stor stekpanna. Sänk värmen, tillsätt lök, vitlök, tomatpuré och chili och fräs i 2 minuter.

5.
Tillsätt tomater, timjan, basilika och sjud såsen 5 minuter. Vänd ner den kokta pastan, oliver och mozarella. Rör runt försiktigt tills osten börjar smälta.

6.
Skölj ruccolan väl och vänd ner den i såsen. Vänd runt så bladen precis börjar mjukna, men har kvar sin färg och lite spänst.

Alternativ:
Jag gjorde en variant eftersom jag saknade en del ingredienser;
- ingen kyckling (jag gjorde såsen enligt receptet, utan att först ha stekt kyckling)
- Franska örter istället för färsk timjan och färsk basilika
- Heinz Chilisås istället för tomatpurén
- Servera Prociotto-skinka till pastan

(Recept från Aftonbladets bilaga Leva och Bo)

1 kommentar:

Helena Ljunggren sa...

Det där såg verkligen tokgott ut. Fräsch!