17.4.09

Brownies med russin och nötter

4 dl hasselnötter (eller andra blandade nötter och mandlar)
2 dl russin
200 g smör
200 g mörk choklad
4 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Garnering: 100 g mörk eller ljus choklad

1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen tills skalet börjar lossna, ca 10 minuter.

2.
Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalet. Grovhacka nötter och russin.

3.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner chokladen och rör tills den smält. Blanda ner socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och russin.

4.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30 x 40 cm). Ställ in i ugnen 18-20 minuter.

5.
Låt kakan svalna och skär den i 5 x 5 cm stora rutor.

6.
Smält ev. choklad i vattenbad till garnering. Bre eller klicka chokladen över bitarna.

Servera kakan som den är eller med vispad grädde och bär.

Inga kommentarer: