27.3.09

Stifado (kryddig grekisk gryta)

Kryddig, men inte stark!

4 pers.

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g grytbitar av nöt
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt, svartpeppar

1.

Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.

2.

Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag. Häll i krossade tomater och vatten så det täcker köttet. Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar, beroende på köttets kvalitet.

3.

Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.

4.

Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

Alternativ: Servera med ris.

Inga kommentarer: