16.12.08

Saffransrutor med romglasyr


ca 20 bitar

100 g mandel
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
+ 1 tsk socker
1 dl kaffegrädde

Glasyr:
1 dl florsocker
1 1/2 msk rom eller romessens

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca 20*30 cm. Skålla, skala och mal mandeln. Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner den malda mandeln. Sikta ner mjöl, bakpulver och saffran som stötts med sockret i en mortel. Vänd ner kaffegrädden och det ljumma matfettet. Rör varsamt smeten slät.

3. Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

4. Blanda samman florsocker och rom till en slät glasyr som ringlas över den kalla kakan. Skär upp den i rutor då glasyren stelnat.

Inga kommentarer: