12.2.23

Indisk butterchicken

 



En indisk rätt lagad med massa kärlek (aka smör). Mild men smakrik. Familjens kräsna tonåring åt med god aptit. 



Kryddpasta:
3 vitlöksklyftor
1 msk färskriven ingefära
1 tsk kummin, mald
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar

Övrigt:
ca 500 g kycklingfilé
2 rågade msk grekisk eller turkisk yoghurt
75 g smör (uppdelat i tre lika stora klickar a 25 g vardera)
1 gul lök
0,75 g tomatpuré
1 dl vatten
ca 2,5 dl grädde eller kokosmjölk


Gör så här:


1.

Börja med att blanda ihop kryddpastan i en liten kopp eller skål. Pressa eller riv vitlöken, riv ingefäran och rör samman detta med kryddorna och saltet. 


2.

Ta hälften av kryddpastan och lägg i en bunke. Klicka ner yoghurten och rör med en sked tills du har en jämn och fin yoghurtmarinad.


3.

Skär kycklingfilén i bitar och rör ner den i marinaden. Låt den ligga där medan du hackar löken.


4.

Värm upp en stekpanna med 25 g smör i samtidigt som du hackar löken. 


5.

Lägg i den marinerade i stekpannan och låt den brynas tills den fått lite färg på båda sidor. Lägg över kycklingbitarna på en tallrik. Sätt samtidigt på riset enligt anvisningar på paketet.


6.

Lägg ytterligare en klick med 25 g smör i stekpannan och bryn nu den hackade löken ihop med resten av kryddpastan. Låt bryna i ca fem minuter, och tillsätt sen tomatpurén.


7.

När tomatpurén fått vara med i ett par minuter (1-2 räcker) ska 1 dl vatten ner i stekpannan. Rör runt lite så det blandas, det kommer tjockna lite och häll sedan i grädde eller kokosmjölk.


8.

Låt det bli varmt och klicka sedan ner den sita 25-gramsbiten smör. Rör ner kycklingbitarna, och låt alltihop puttra samman ett par minuter. 


Servera med ris. 



Inga kommentarer: