7.12.22

Saffranslimpa

 




2 st


50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
1/2 g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl


Gör så här:


1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsättt salt, raspolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.


2.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.


3.

Dela dagen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.


4.

Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv. Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 


5.

Grädda limpan längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i ytterligare ca 35 minuter. Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt svalna. 



Inga kommentarer: