Originalreceptet från Hello Fresh heter "Mild blomkålscurry med matiga linser och söt aprikoschutney". Åtminstone i mina öron, och smaklökar efter att ha testat receptet, blev det lite missvisande. Jag kallar den linsgryta med blomkål och morötter istället. Och rekommenderar den varmt! Serverade stekt lax till för de som ville ha lite mer mättande. Jag hade kunnat vara utan det, men det var väldigt gott till.
Googlat som en galning efter var man hittar mahal-kryddan, men inte hittat nåt. Min egen gissning är att garam masala kan vara nåt liknande. Jag tänker i alla fall testa med garam masala nästa gång jag lagar detta. För laga igen kommer jag absolut göra.
4 port.
1 litet blomkålshuvud
2 st morötter
16 g krydda Milda Mahal
6 dl + 5 dl vatten
300 g basmatiris
1 tsk salt
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
200 g röda linser
2 msk smör
1 g chiliflakes
400 ml kokosmjölk
8 g grönsaksbuljong
1 msk sojasås
färsk koriander
100 g aprikoschutney
2,5 dl creme fraiche
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2.
Skär blomkål i små buketter och skär morötterna i 1 cm breda halvmånar.
3.
Placera blomkål och morot på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, 8 g Milda mahal, salt och peppar. Rosta tills mjuka, ca 25-30 minuter.
4.
Koka upp en kastrull med 6 dl vatten. Tillsätt ris och salt, rör om och koka på låg värme under lock i 10 min.
5.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt. '
6.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
7.
Skölj linserna.
8.
Hetta upp 2 msk smör i en medelstor kastrull på medelvärme. Stek lök under omrörning tills mjuk, 4-5 min.
9.
Tillsätt vitlök, 8 g milda mahal och en nypa chiliflakes (om man gillar stark mat) och stek i 1 min.
10.
Tillsätt röda linser, kokosmjölk, 5 dl vatten och grönsaksbuljong till kastrullen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 10 min.
Ta bort locket och sjud i ytterligare 5-6 min, tills linserna är mjuka.
11.
Rör i rostade grönsaker och sojasås med de färdiga linserna. Smaka av med salt och peppar.
12.
Grovhacka korianderna.
13.
Lägg upp ris och grytan i djupa skålar. Toppa med koriander, aprikoschutney och klick creme fraiche.
NJUUUUT!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar