23.12.21

Elsas saffranssockerbullar

 




ca 18 st


25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
100 g smör

0,5 g (1 påse) saffran
7 dl vetemjöl
1 krm salt
0,75 dl strösocker

1 ägg

Att pensla och doppa bullen i:

75 g smör
1,5 dl strösocker


Gör så här:


1.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Känn efter med pekfingret och antingen värm på eller kyl ner mjölk- och smörblandningen tills den är fingervarm.


2.

Smula ner jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblaningen, rör tills jästen löst upp sig.


3.

I en annan bunke, blanda mjöl, saffran, socker och salt. Häll över smör- och mjölkblandningen och knäck i ägget.


4.

Knåda ihop med degkrokarna på en elvisp tills degen är slät och gyllene, ca 3-5 minuter.


5.

Låt jäsa under bakduk i 35 min.


6.

Sätt ugnen på 225 grader.


7.

Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Dela degen i två lika stora delar, sen de delarna i tre lika stora delar och till sist de i tre lika stora delar tills du har 18 degbullar.


8.

Rulla bullarna lätt i handen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.


9.

Grädda bullarna i ugnen i 6 minuter. De ska inte få för mycket färg . Bullarna kan kännas lite degiga när de kommer ut från ugnen men kommer eftergräddas av sig själva och bli perfekta efter en liten stund.


10.

Smält smöret och pensla på bullarna. Använd en stekspade eller liknande och vänd över varje varm smörpenslad bulle i en skål med strösocker. OBS! Gör inte detta på alla bullarna om du inte tänker äta dem med en gång! Bullarna blir soggiga. Frys in bullarna och värm i mikron och SEN pensla smör och doppa i socker. Om du inte äter alla på en gång nybakta vill säga. 


Ett alternativ till att pensla med smör är att pensla med en blandning av vatten och sirap. Och sen doppa i socker. 






Som att äta ett litet fluffigt saffransmoln.



Inga kommentarer: