Min tolkning av ett originalrecept jag hittade på recept.se. Sååå gott, alldeles för länge sen jag bakade. Smakar allra bäst nybakat, men inte dumt dagen efter heller.
Deg:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
3/4 dl olivolja
1 msk honung
8 dl vetemjöl
Topping:
1/2 zucchini
150 g mozzarella
2 kvistar färsk rosmarin
3/4 dl olivolja
1 nypa flingsalt
Gör så här:
1.
Smula jäst i en bunke och tillsätt ljummet vatten, rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, olivolja, honung och hälften av mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och knåda för hand eller i en bakmaskin tills degen blir smidig och släpper kanterna. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter till dubbel storlek.
2.
Klä botten av en ugnsform, ca 40 x 32 cm, med bakplåtspapper. När degen har jäst färdigt häll ut den i ugnsformen och tryck ut den jämnt i formen.
3.
Skiva zucchinin på längden med en vass kniv eller på en mandolin så tunt som möjligt. Rulla sedan ihop varje rems till en liten "ros" och tryck ner i degen, fördelat jämnt över hela degen. Fördela även mozzarellan i bitar och rosmarinkvistar över degen. Ringla över olivolja och flingsalt. Lägg över en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
4.
Sätt ugnen på 225 grader.
5.
Grädda brödet i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Brödet ska få en fin gyllenbrun yta. Låt sedan svalna i formen.
6.
Ät som den är eller servera med lufttorkad skinka, olika sorters ostar eller marinerade oliver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar