Himmel vilken god kaka! Har läst så mycket om den på Elsa Billgrens blogg och efter att ha bakat den själv, förstår jag att den dyker upp gång efter annan på hennes blogg. Sååå god! Innehåller citron och blå vallmofrön och jag älskar knapret av vallmofröna.
*Jag hittade ingen ricotta i matbutiken, så jag använde philadelphiaost istället.
200 g smör
3 1/4 dl mjöl
2 1/4 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk blå vallmofrön
2 msk rivet citronskal
1/4 dl grädde
85 g ricottaost*
Sockerlag:
saft från 1 citron
1 dl vatten
1/2 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader
Gör så här:
1.
Vispa smör och socker poröst.
2.
Kläck ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden.
3.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål, tillsätt det lite i taget tills allt är i, vispa försiktigt.
4.
Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal.
5.
Häll i ricottan* och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång.
6.
Smöra en avlång form och pudra tunt med mjöl. Vänd ner smeten.
7.
Grädda 45 minuter o gör sockerlag under tiden.
8.
Koka upp vattnet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt koka ner till hälften.
9.
Häll sen sockerlagen över den heta gyllenbruna kakan så den blir knaprig och syrlig på utsidan.
10.
Vänd upp på galler och låt kakan svalna helt innan du skär upp.
Klar!
Supergod som den är så här, men Elsa tipsar även om att servera den med frosting:
Frosting:
1,5 dl vispgrädde
150 g färskost
2 msk florsocker
1 krm vaniljpulver
Gör så här:
1.
Vispa färskost + florsocker + vanilj.
2.
Vispa grädden separat.
3.
Blanda ner färskostblandningen pö om pö i grädden.
Kan tänka mig att det är en kaka som passar alldeles ypperligt på en afternoon teameny.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar