(bild- och receptkälla: sakerjagbakar.se)
300 g päron
100 g syltsocker
100 g ljust muscovadosocker
1 msk citronsaft
1,5 msk vit rom
20 g valnötter
Gör så här:
1.
Skala päronen och skär dem i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med båda sockersorterna och citronsaften. Rör om och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter. Skumma av då och då.
2.
Tillsätt den vita rommen. Låt sjuda lite till, skumma av och göra marmeladprov, dvs häll en liten mängd marmelad på en kyld assiett. Dra en sked genom marmeladen. De är klar om spåret inte flyter igen. Om marmeladen blir för tunn är det bara att koka den lite till, om den blir för tjock tillsätter du mer citronsaft eller vatten och låter sjuda lite till. Kom iihåg att den tjocknar när den svalnar.
3.
När d är nöjd med marmeladens konsistens, ta valnötterna och bryt dem i bitar som du rör ner i marmaladen. Genom att bryta istället för att hacka får du fina bitar och minimalt med flis. Häll upp på varm burk, sätt på lock och ställ burken upp och ner. Förvara svalt.
Det blir ca 2,5 dl marmelad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar