11.8.18

Björnbärsmarmelad med rom och lime


(recept från sydsvenskan.se)


500 g björnbär
3 limefrukter, helst ekologiska
1 dl syltsocker
3,5 dl ljust muscovadosocker
4 msk ljus rom



Gör så här:


1,

Tvätta limefrukterna noga. Skär dem i tunna strimlor.


2.

Lägg björnbär, socker och limestrimlor i en kastrull. Koka upp och låt puttra tills blandningen klarar ett marmeladprov; klicka ut en tesked på en kyld tallrik och dra med skedskaftet genom marmeladen. Om rännan efter skeden inte fylls ut är marmeladen färdig. Hur lång tid marmeladen behöver koka beror på hur stor kastrullen är och hur hur man kokar. 


3.

Dra bort kastrullen från plattan och tillsätt romen. Rör om. Här fick jag lite panik när jag kände romdoften, så jag lät kastrullen stå kvar på plattan för att förhoppningsvis koka bort lite alkohol. Det gjorde att den färdiga marmeladen blev lite fastare, men den var lika god för det. 


4.

Häll upp på väl rengjorda burkar. Fyll burken ända upp, sätt på locket.



Inga kommentarer: