(Originalrecept härifrån)
1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
finrivet skal och saft av 1 citron
100 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g finriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk malen kanel
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär hälften av dem i mindre kuber, ca 1 cm stora. Resterande skär du i tunna klyftor. Pressa citron över allt.
2.
Vispa ägg och socker till vitt fluffig smet.
3.
Riv mandelmassan och blanda ner den i smeten.
4.
Sikta mjöl. salt och bakpulver och blanda ner i smeten.
5.
Smält smöret. Häll mjölken i det smälta smöret och häll blandningen ner i smeten.
6.
Blanda till sist ner äppelkuberna och rivet citronskal.
7.
Häll smeten i en smörad och bröad form.
8.
Lägg äppelskivorna ovanpå.
9.
Blanda socker och kanel och strö över.
10.
In i ugnen i 50 minuter.
Servera med kall vaniljsås.
Nästa gång tror jag att jag testar att strö flagad mandel över kakan innan den går in i ugnen. Eller kanske hackad mandel för lite crunsch.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar