19.8.18

Äppelkaka med citron och mandelmassa




(Originalrecept härifrån)


1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
finrivet skal och saft av 1 citron
100 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g finriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk malen kanel


Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär hälften av dem i mindre kuber, ca 1 cm stora. Resterande skär du i tunna klyftor. Pressa citron över allt.


2.

Vispa ägg och socker till vitt fluffig smet.


3.

Riv mandelmassan och blanda ner den i smeten.


4.

Sikta mjöl. salt och bakpulver och blanda ner i smeten.


5.

Smält smöret. Häll mjölken i det smälta smöret och häll blandningen ner i smeten.


6.

Blanda till sist ner äppelkuberna och rivet citronskal.


7.

Häll smeten i en smörad och bröad form.


8.

Lägg äppelskivorna ovanpå.


9.

Blanda socker och kanel och strö över.


10.

In i ugnen i 50 minuter.


Servera med kall vaniljsås.


Nästa gång tror jag att jag testar att strö flagad mandel över kakan innan den går in i ugnen. Eller kanske hackad mandel för lite crunsch. 



Inga kommentarer: