26.5.18

Sparrisrisotto med gremolata





4 port.


4 dl risottoris
ca 1 l vatten
1-2 grönsaksbuljongtärningar
2 stjälkar blekselleri
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
5 msk olivolja
1 knippe grön sparris
75 g smör
ca 70 g riven parmesan
salt, peppar
0.75 dl solrosfrön, rostade


Gremolata
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 citron, rivet skal



Gör så här:


1.


Skala och finhacka vitlök och lök. Finhacka sellerin. Fräs vitlök, lök och selleri i 3 msk olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt 3 msk olivolja.


2.

Koka under tiden upp vattnet med buljongtärningarna. Håll buljongen varm.


3.

Tillsätt riset i grytan med löken och rör tunt tills det börjar bli genomskinligt. Höj värmen, tillsätt vinet och låt det koka i i ca 2 minuter. Ta en soppsleve, skopa från den varma buljongen och häll i riset. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.


4.

Skär bort den nedre och träiga delen på sparrisen. Skär sparrisen bitar.


5.

Stek sparrisen på hög värme i 2 msk olivolja tills den fortfarande är krispig.


Gremolata

6.


Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan grovt, lägg i en skål och riv över citronskala. Blanda runt och ställ åt sidan.


7.

Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka! Risen ska vara klart men med en liten kärna i mitten.


8.

Tillsätt sparrisen och rör runt.


9.

Ta risotton från värmen och rör ner smör och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite mer buljong så att risotton får en lite lösare konsistens.


10.

Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig. Servera med gremolata och rostade solrosfrön.



Jag erkänner att jag var lite tveksam till gremolatan, eftersom jag så klart smakade risotton innan jag vågade strö över gremolatan. Om risotton var gudomlig utan gremolata, så var den divine med!


(receptkälla: koket.se)



Inga kommentarer: