22.4.17

Krämig italiensk kycklinggratäng






(bild och recept från köket.se)



4 port.


8 kycklinglårfiléer med skinn
flingsalt och svartpeppar
10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl utspädd kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde (alt. matlagningsgrädde)
1 dl parmesan, fint riven


8 körsbärstomater
färsk basilika
kokt pasta



Gör så här:


1.

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.


2.

Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Lägg över i ugnsform.


3.

Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i ca 2 minutr, tills det börjar dofta härligt.


4.

Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.


5.

Skeda såsen över kycklingen i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


6.

Dela körsbärstomaterna i halvor. Plocka basilikabladen.


7.

Ta ut formen. Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika. Servera gratängen direkt med pasta.



Supergott! Jag valde att laga med 4%-ig matlagningsgrädde istället för vispgrädde. Såsen blev tunnare, men riktigt god. Nästa gång tror jag att jag strör rostade pinjenötter över. 




Inga kommentarer: