(bild och recept från viktväktarna.se)
4 port.
900 g vitkål
1 gul lök
2 tsk rapsolja
1 klyfta vitlök
2 dl matlagningsgrädde 4%
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar, grovmalen
100 g ost riven 17%
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1.
Skär bort stammen på vitkålen och skala löken. Skär eller strimla vitkålen i mindre bitar och hacka löken.
2.
Svetta lök och kål på svag värme i oljan och pressa i vitlöken. Slå på matlagningsgrädde och sjud tills grönsakerna mjuknat. Krydda med salt och peppar, smaka av under tiden. Vill du ha mer hetta - och det vill du - tillsätt sambal oelek elle färsk hackad chili.
3.
Slå över i ugnsfast form, strö över osten och gratinera i ca 20 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
Servera med stekt kycklingfilé och picklad rödlök*. Suuuuuupergott! Även för den som normalt inte gillar vitkål. Det smakar mer som en Janssons frestelse utan ansjovis. Typ. Faktiskt! Gräddigt och gott.
Och nyttigt, enligt viktväktarna. Enbart gratängen är 4 smartpoints per portion. Lägger du till en kycklingfilé hamnar du på 7 smartpoints.
*Picklad rödlök
Blanda 1 dl ättika, 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Skiva 2 rödlökar tunt och blanda ner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar