15.7.13

Potatispizza





Jisses så gott tillsammans med grillad köttbit! Värt mecket och tiden det tar att laga.



2 port.

1/2 tsk jäst
1 dl vatten, 37 grader
1/2 msk olivolja
1/4 tsk salt
2 dl vetemjöl
1/2 del grahamsmjöl


Pålägg:

225 g potatis, helst liten
1/2 msk olivolja
3 msk rosmarinblad
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 förpackning mozarella light (ca 65 g)


1.

Smula jästen i en skål. Blanda vatten, olivoljan och salttet. Häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt vetemjölet (spara ca 1/2 dl till utbakningen) och grahamsmjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt 30 minuter.

2.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Låt jäsa övertäckt ca 15 minuter. Kavla ut varje del till en rund pizzabotten, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

3.

Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen väl eller skala om det behövs. Skiva lövtunt. Värm oljan i en stekpanna, lägg i potatisen och låt den mjukna i oljan utan att ta färg, ca 3 minuter. Rör om då och då. Ta pannan från värmen och blanda i rosmarinbladen. Salta och peppra.

4.

Skiva osten tunt. Lägg potatisen och osten på pizzabottnarna, spara en kant runt om. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

Passar perfekt som tillbehör till grillat lamm eller nötkött. Servera den gärna med en krämig fetaostsås. 



(recept från boken Grilla med Allt om Mat)


Inga kommentarer: