27.12.11

Juliga små saffranssemlor


ca 30 st

Deg:
50 g smör eller margarin
2 1/2 dl standardmjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/2 dl kesella
1 kuvert stött eller malen saffran, 1/2 g
1 1/2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1/2 dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat äg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1/2 dl mjölk
3 dl grädde

1.
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt, 37 grader.

2.
Smula ner jästen i en degbunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst upp sig ordentligt. Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölblandninen. Arbeta degen smidig.

3.
Låt degen jäsa under bakduk på en varm och drag fri plats i ca 30 minuter.

4.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela dagen i två lika stora delar och forma cirka 15 små delar av varje deg.

5.
Rulla till små släta bullar och placera dem på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter på varm och dragfri plats. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6.
Grädda i ugnens mitt i 5-7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

7.
Skär ut ett lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna igen med fyllningen, klicka på vispad grädde och lägg på locket. Sikta flocksocker över vid serveringen.

(recept från lantliv)

Inga kommentarer: