1/2 saffran
1 sockerbit
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal av en apelsin
2 msk kakao
100 g grovhackad mörk choklad
1 msk vatten
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
2.
Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
3.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.
4.
Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med saffran och apelsinskal. Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten.
5.
Bred ut den ljusa smeten i formen. Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa.
6.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och låt den kallna under formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar