13.12.11

Julig tigerkaka



1/2 saffran 
1 sockerbit 
200 g rumsvarmt smör 
3 ägg 
3 1/4 dl vetemjöl 
1 msk vaniljsocker 
1 1/2 tsk bakpulver rivet skal av en apelsin 
2 msk kakao 
100 g grovhackad mörk choklad 
1 msk vatten 


1. 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. 

2. 

Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. 

3. 

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten. 

4. 

Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med saffran och apelsinskal. Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten. 

5. 

Bred ut den ljusa smeten i formen. Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa. 

6. 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och låt den kallna under formen.






Inga kommentarer: